
Säännöt
Rihmasto noudattaa Suomen lakia sekä kunnioittaa tervettä maalaisjärkeä. Tässä on mainittu muutamia turvallisuuteen ja peliin liittyviä sääntöjä, joihin on syytä perehtyä jo ennen tapahtumaa. Nämä säännöt käydään vielä esimerkkien kanssa läpi alkubrieffissä, eli orientoitumishetkessä, pelipäivänä.
Turvasana
Liveroolipelien tarkoitus on hakea uusia kokemuksia tilanteissa, joita ei tapahdu normaalissa elämässä. Pelissä jokainen voi kokeilla omia rajojaan turvallisessa ympäristössä. Jos kuitenkin mikä tahansa tilanne pelin aikana tuntuu sellaiselta jota et tahdo kokea on tilanne syytä keskeyttää turvasanalla.
Turvasanan sanomalla kanssapelaaja ymmärtää, että tilanne jollain tasolla ei tunnu sinusta hyvältä ja hänen on lopetettava tilanne heti! Peliä ei tarvitse keskeyttää, mutta tilanne täytyy muuttua mukavaksi molemmille pelaajille ja siitä on syytä keskustella pelin ulkopuolella joko pelin jälkeen tai heti kun turvasanaa käyttänyt niin tahtoo. Tähän keskusteluun voidaan myös pyytää mukaan pelinjohtaja.
Muutama esimerkki turvasanan käytöstä:
-
"Humalainen" barbaari alkaa riehumaan tilassa ja hahmo tulee istumaan lähelle sopertaen huonoa iskuyritystä. Hahmosi on kova tyyppi, jota ei yksi humalainen barbaari pelota, mutta pelaajana toinen tulee hieman liian lähelle. "Turvasana, mene kauemmas", jolloin barbaarin on syytä hillitä tilannetta ja siirtyä muualle.
-
Nyrkkitappelu alkaa toisen hahmon kanssa ja pelaajat aloittavat teatraalisen painimisen. Tässä tilanteessa olisi ehdottomasti syytä huolehtia, ettei voimaa käytetä, vaan jokaisen liikkeen tekee pelaaja itse. Vastapelaaja ottaa hihasta kiinni ja alkaa repimään, jolloin voit sanoa "Turvasana, ota rauhallisemmin". Paini on syytä lopettaa tähän ja viedä tilanne jotenkin muuten eteenpäin.
-
Hahmollasi on vakava parisuhde ja olet sopinut kanssapelaajan kanssa kuinka tahdotte parisuhteen pelata. Ennen peliä olit sitä mieltä, että voitte istua lähekkäin, pidellä kädestä tai suukotella ilmaa korvan juurella. Jossain välin peliä tämä ei tunnukaan enää hyvältä, joten voit sanoa "Turvasana, tämä ei tunnu hyvältä. Sovitaan uudet säännöt". Tämän jälkeen on syytä mennä taukotiloihin pois pelistä ja sopia jatkosta. Voitte esimerkiksi sopia, että rakkaus hahmojenne välillä ei näy fyysisesti vaan tuette toisianne muilla tavoin.
TURVASANAN KÄYTTÖ EI OLE NOLOA!
Älä pelkää sen käyttämistä.
Offgame
Jotkin tärkeät asiat ovat syytä kertoa tai varmistaa offgamessa, eli pelin ulkopuolella. Offgame tarkoittaa sitä, että pelaaja ei pelaa hahmoaan vaan tahtoo sanoa tai tehdä jotain omana itsenään. Offgamen tarkoitus on selventää toiselle, että tämä ei kuulu peliin eikä tämä ole hahmoni puhetta. Se on tärkeää silloin kun jokin asia on ehdottoman tärkeää tulla kanssapelaajalle selväksi.
Offgamea kuvataan nyrkillä otsassa, sillä se on selkeä merkki toiselle mutta muiden tilassa olevien peli ei häiriinny siitä. Riittää että nyrkki käytetään otsalla sen aikaa, että kanssapelaaja ymmärtää seuraavan olevan pelin ulkopuolista asiaa.
Muutama esimerkki offgamen käytöstä:
-
"Hei ovi meni oikeasti lukkoon, pelinjohto tulee avaa sen kohta"
-
"Älä varasta sitä laukkua, siellä on minun lääkkeet"
-
"Päästä minut käymään vessassa, tulen pian takaisin" (jos hahmo olisi esim vangittu)
-
"Nyt tuntuu pahalta oikeasti, voitko jättää minut vähäksi aikaa yksin?"
-
"Mitä sinulla on piilossa paidan sisällä, en tahdo alkaa tutkimaan oikeasti" (jos hahmo tutkii esim. pidätetyn)
PELI SEIS!
"PELI SEIS!" -komento on koko pelin pysäyttävä huuto, johon jokaisen on syytä yhtyä sen kuullessaan. Eli jos kuulet huudon "PELI SEIS!" huudat kaikin voimin myös "PELI SEIS!". Jotkut harrastajat ovat tottuneet myös huutoon "HOLD!", mutta me emme käytä sitä tässä tapahtumassa. Selkeä suomen kielinen huudahdus on ymmärrettävämpi jokaiselle, myös tapahtuman ulkopuolisille henkilöille. HOLD kuulostaa myös helposti kaukaa vain epämääräiseltä "Hoo!"-huudolta. HOLD kuitenkin tarkoittaa samaa asiaa.
Huudon kuultuasi pysähdy paikallesi, pysy paikallasi, ja odota lisää ohjeita. Peli pysäytetään jos turvallisuus on uhattuna millään tavalla. Esimerkiksi jos pelipaikalla on syttymässä tulipalo, joku kaatuu portaissa, iskee päänsä pahasti tai muuta vastaavaa. Pelinjohto, tai tilanteen parhaiten hallitseva, hoitaa asian kuntoon ja pistää pelin takaisin pyörimään "PELI JATKUU!"-huudolla.
Pelastushenkilökunta osaa tulla paikalle ohjeilla: Outokumpu, Outokummun Vanhat Kaivokset, Kaivostunnelit.
Fyysinen konfilkti
Pelimaailma on täynnä hurjia sotureita ja sankareita, ja on mahdollista, että fyysisiltä konflikteilta ei vältytä. Kaikki konfliktit käydään teatraalisesti näytellen, eikä esimerkiksi oikeasti painien tai pehmomiekoilla otellen. Ennen nujakoinnin alkamista pelaajat sopivat nopeasti miten tilanne tulee päättymään, jonka jälkeen he improvisoivat tilanteen parhaansa mukaan.
Sopimus voi mennä esimerkiksi: "Hei sopiiko, että vedän hahmoasi ensin kunnolla lättyyn ja raivoan, kunnes lopulta sinä pääset niskan päälle ja saat tehdä sitten minulle miten parhaalta tuntuu?" tai "Hahmosi on niin kova puhumaan että minä tahtoisin pistää sille jauhot suuhun ja riepotella sitä vähän. Sopiiko?"
Muistakaa, että te olette aina itse vastuullisia mitä hahmollenne tapahtuu. Vaikka hahmon kurkku leikattaisiin auki sinulla on oikeus pitkittää kuolemaa juuri niin dramaattisen pitkään kuin se hyvältä tuntuu. Toisin kuin muissa peleissä, liveroolipeleissä ei ole tarkoitus voittaa yksilönä. Tarkoitus on luoda kaikkien osallistujien kesken upea yhteinen kokemus.
Kaikessa fyysisessä nujakoinnissa on pidettävä huolta,
että tilanne on turvallinen niin pelaajille kuin lavasteillekin.
Ryhmäpaine
Pelissä on myös toinen mahdollisuus aiheuttaa ikävyyksiä toiselle hahmolle. Voit uhata toista pelaajaa julistamalla kuuluvalla äänellä, mitä toiselle hahmolle tahdottaisiin tehdä. Esimerkiksi: "Nyt riittää, minä otan tuon amuletin pois sinulta" tai "Sinä et meitä uhkaile, nyt saat kunnolla turpiisi". Jos kaikki tilassa olevat hahmot ovat samaa mieltä asiasta, tai eivät tahdo kieltääkään, niin asia menee juuri sillä tavalla.
Jos yksikin hahmo nousee sanomaan "ei käy, minä suojelen häntä" niin tilanne kiristyy, mutta teko jätetään kuitenkin tekemättä. Toki saman uhkauksen voi tehdä uudestaan paikassa missä kukaan ei ole suojelemassa.